Iedereen eet wel eens een bolletje ijs bij een ijssalon. Elke ijssalon heeft smaken als vanille en aardbei, maar aangezien het aantal ijssalons groeit, moeten ze iets unieks doen. De ene ijssalon geeft bijvoorbeeld gratis slagroom terwijl de andere weer spaarkaarten weggeeft. Toch is de meest voorkomende manier om uniek te blijven aparte smaken ijs maken. IJsmakers worden hier steeds beter in en creëren de apartste smaken, denk aan peer-blauwekaas-ijs of curry-wortel-ijs. Steeds meer ijsmakers gebruiken bovendien dieren voor hun ijs, maar zelfs als je geen vegetariër bent, wil je de meeste van deze smaken niet proeven. Hier is een top 10 van de raarste dierlijke ijssmaken.
- bloed-ijs (bloed van biologische koeien) ~ werd verkocht in Utrecht, bij Roberto Gelato
- rauw paardenvlees-ijs ~ wordt niet verkocht in Nederland
- foie gras-ijs (ganzenlever) ~ wordt alleen in Frankrijk verkocht
- moedermelk-ijs ~ werd verkocht in Utrecht, bij Roberto Gelato en in Londen
- inktvisinkt-ijs ~ wordt vooral in Azië verkocht
- frikandellen-ijs ~ werd verkocht in Utrecht, bij Roberto Gelato
- haring-ijs ~ werd verkocht in Utrecht, bij Roberto Gelato
- octopus-ijs ~ niet bekend
- krab-ijs ~ niet bekend
- bacon-ijs ~ wordt vooral in Amerika verkocht
Veel van deze smaken werden verkocht bij Roberto Gelato, een Italiaanse ijsmaker. Hij houdt ervan om te combineren met verschillende smaken. Naast bekende smaken, waaronder vanille en aardbei, heeft hij ook wiet-ijs en bier-ijs. Elke week heeft hij een nieuwe ijssmaak, de Mai Prima. Dit zijn smaken die nog nooit eerder zijn vertoond. De smaken blijven maar een week in de vitrine liggen en daarom kun je de smaken uit deze lijst nu niet meer eten. Roberto maakt meestal nog best normale smaken als watermeloen-munt-ijs, maar af en toe komt er een smaak voorbij die wel erg spannend is. Als je ooit in Utrecht bent, is het zeker de moeite waard om een bolletje te proeven:
Poortstraat 93, Utrecht