Doorgaan naar hoofdcontent

Drankcultuur op buitenlandse reizen

 


De drankcultuur tijdens de buitenlandse reis is vrij simpel: school zegt nee en leerlingen zeggen ja. We kennen allemaal de verhalen die na en tijdens de reizen rondgaan. Leerlingen die net even over hun grenzen gaan als het op drank aankomt of net een paar minuten te laat komen bij het hostel. Dat school hier regels over opstelt is best begrijpelijk, maar waarom houden leerlingen zich er dan niet altijd aan?

Het is eigenlijk een paradox: we mogen niet drinken op de reizen, maar tegelijkertijd is het niet zeldzaam dat er in een land alcohol wordt aangeboden aan ons. Op de buitenlandse reizen beland je in een ander land met een andere cultuur, en dus ook een andere drankcultuur. De legale leeftijd om drank te nuttigen in bijvoorbeeld Spanje of Italië is 18 jaar, maar in de praktijk wordt daar nauwelijks op gecontroleerd. Hoe vaak heb je wel eens door een straatje gelopen, waarbij mensen je aanspraken om lekker een cocktail bij ze te drinken?

Alcoholmisbruik staat op de derde plaats van de meest voorkomende stoornissen en kan leiden tot maagbloedingen, hersenschade en zelfs tot kanker. Vooral onder jongeren zorgt alcoholgebruik voor schade aan de hersenschors, die zorgt voor je persoonlijke ontwikkeling en je leervermogen. Hoe jonger je begint met drinken, hoe groter de kans dat je later een verslaving ontwikkelt en dat wil je natuurlijk niet! De opname van jongeren in het ziekenhuis blijft nog steeds elk jaar groeien. De campagnes die worden gevoerd, hebben wel effect, maar niet genoeg. Daarnaast lijkt het drinken tegenwoordig bij het sociale leven te horen. Nou schrijven wij dit artikel niet om weer lekker te zeuren maar wel om je bewust te laten worden van je drankgebruik. Als je de juiste leeftijd hebt en af en toe een drankje neemt is er geen probleem, maar dat is juist het probleem. Te jonge kinderen drinken en in verkeerde mate. 

Af en toe een drankje kan. Maar jezelf klemzuipen? Niet zo’n strak plan.

Zie voor meer info: nrc.nl en alcoholinfo.nl.

Foto: Aksel Lian.





Reacties

Unknown zei…
Een goed artikel.
Compliment voor de redactie!
Marcel van Leeuwen