Doorgaan naar hoofdcontent

Het geheim van sinterklaaschocolade


De Sint is nu weer ruim een aantal weken in ons land. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor het snoepgoed, dat al vanaf eind oktober in de uitverkoop staat. Of je nu wel Sinterklaas viert of niet, de kans dat je dit jaar iets aan sinterklaaschocolade hebt gegeten, is vrij groot. Die chocolade smaakt tenslotte extra lekker wanneer je het Sinterklaasjournaal zit te kijken, toch? Geloof het of niet, je bent niet de enige die sinterklaaschocolade anders vindt smaken dan de standaard chocoladereep.

Twee hele bekende chocolades zijn natuurlijk de gouden chocolademunten en sjokosticks. Als je bij deze twee producten verschil proeft, dan heb je gelijk. Ze vallen namelijk onder de categorie cacaofantasie. Dit betekent dat ze minder dan 35% cacao bevatten en dus niet tot het label melkchocolade behoren. De reden dat fabrieken dit doen, is om de productiekosten te verminderen en er dus ook in de winkels een lagere prijs op te plakken. De vermindering van cacao zorgt er logischerwijs ook voor dat de smaak verandert, aangezien de andere ingrediënten in het product meer naar voren komen.

Als je echter vindt dat de Verkade melkchocoladeletter anders smaakt, dan heb je helaas pech. De chocoladeletter van Verkade bevat precies dezelfde ingrediënten als de chocoladereep, met een cacaopercentage van 36%, alleen  is de prijs net ietsje hoger. Zo is de chocoladeletter per één kilo 1,86 euro duurder dan de chocoladereep.

Misschien tijd om Sinterklaas een gedicht te sturen over zijn chocolade?

Remy Belinfante




Foto: Remy Belinfante.

Reacties