Doorgaan naar hoofdcontent

Vier periodes: wat nu?

Het Goois Lyceum heeft dit jaar vier periodes ingesteld in plaats van drie. Dat betekent vier toetsweken en tussendoor minder toetsen. De eerste toetsweek is net voorbij. Hoe is dat bevallen? Een eersteklasser en een vierdeklasser vergelijken hun ervaringen.

Lynn Gillisse, eersteklasser:
Mijn eerste jaar op het Goois Lyceum is nog maar net begonnen, daarom heb ik nog niet zoveel te zeggen. Het is erg vervelend dat de toetsweek vlak na de vakantie is. De vakantie is om te rusten en niet om te leren. Je hebt natuurlijk nog een week tussendoor, maar omdat de leerlingen zo veel leerwerk krijgen is het erg moeilijk om dit in alleen de week ervoor te leren. Het is natuurlijk wel fijn dat je normale rooster niet wordt aangehouden, maar dat je alleen één of twee toetsen in de week hebt. Een toetsweek kost veel energie, dus kan je niet een week van te voren beginnen. Dat is gewoon onmogelijk.
Het is denk ik wel een nadeel dat de docenten nu vaker toetsen in een korte periode moeten nakijken. Het duurt lang voordat de toetsen zijn nagekeken, dus krijgen de leerlingen hun cijfer later.

Het is wel fijn dat er überhaupt meerdere periodes zijn, omdat je dan niet alle toetsen door het jaar heen hebt. Als je wel alle toetsen door het jaar heen hebt, dan heb je huiswerk, maar moet je ook nog leren. Je hebt veel meer stress hierdoor.


Dus vind ik vier periodes wel zo fijn.


Remy Belinfante, vierdeklasser:
Tijdens mijn eerste vier jaren op het Goois Lyceum waren er maar drie periodes. Dit resulteerde in een mini-toetsweek halverwege iedere periode, waarin het soms opliep tot zes toetsen per week. Die weken waren flink doorleren, aangezien het normale rooster werd aangehouden en je ook nog huiswerk voor andere vakken had. De school zag duidelijk ook in dat dit niet ideaal was voor de leerlingen en paste daarom vier periodes in de tijd van drie. Het lijkt te werken, met voor mij maar vier toetsen buiten de toetsweek in de eerste periode, maar dit systeem heeft nog aardig veel verbeterpunten.


Een groot nadeel van de vier periodes is afgelopen week gebleken: de vakantie is voor de toetsweek in plaats van erna. Met maar drie periodes hadden we vaak vakantie na de toetsweek, maar met vier periodes zijn de eerste twee toetsweken vlak na de vakantie. Het voordeel hiervan is dat als je thuisblijft, je je beter kan voorbereiden op de toetsweek. Het enige probleem is dat je in een vakantie eigenlijk hoort uit te rusten. Met de hoeveelheid leerstof die leerlingen opgegeven krijgen is dat vrijwel onmogelijk. Niet alleen dat, maar ook kost het leren voor en het maken van een toetsweek flink veel energie. Dit is afgelopen week gebleken, toen veel leerlingen ziek naar school zijn gegaan en er geen tijd was om ook maar ietsjes rustiger aan te doen, omdat de tweede toetsweek al vrij snel weer begint.
Ook de docenten hebben het zwaarder gekregen. Doordat de meeste toetsen binnen één week vallen, moeten die ook allemaal nagekeken worden vóór een bepaalde deadline, die aardig snel is voor het nakijken van zo’n 150 toetsen. Dit is nu vier keer per jaar het geval in plaats van drie. Je zou zeggen dat ze nu buiten de toetsweek om minder stress zouden hebben omdat er in het algemeen minder toetsen zijn, maar voor de docenten ontstaat nu de druk dat ze hun leerlingen snel genoeg voorbereiden op de volgende toetsweek, waar we in dit geval nog minder dan zes weken les voor hebben.

Kortom, je zou kunnen zeggen dat het hebben van vier toetsweken in plaats van drie voordelig is, omdat er zo minder toetsen buiten de toetsweken vallen. Dat is ook zo, maar dat gaat wel ten koste van de energie van docenten en leerlingen. Zo moeten de leerlingen in de vakantie al beginnen met leren, waardoor ze weinig tijd krijgen om uit te rusten, en krijgen de docenten veel meer te maken met tijdsdruk door de hoeveelheden deadlines die voorkomen bij een toetsweek. Maakt dit het toevoegen van een vierde periode een negatieve verandering? Dat is nog te vroeg om te zeggen, we komen erop terug.



Foto: Hidrafil

Reacties

Anoniem zei…
Ben moe man. Schaf het af.
Unknown zei…
Oui very handig
Unknown zei…
Interessante inzichten. Ben benieuwd naar de ervaringen aan het eind van het jaar?
Krijgen we dan weer zo'n goed artikel?

Bastiaan Sparnaaij
Docent Muziek
Unknown zei…
Vier toetsweken klinkt als een goed idee, maar blijkt gewoon een schijnmaatregel. Het aantal toetsen buiten de toetsweken was in de bovenbouw al niet erg hoog en door de toetsweken nu na de vakantie te plannen merk ik echt dat ik eigenlijk mijn vakantie mis.
Unknown zei…
Goede feed back! Leuk om te lezen.
Maarten Frissel
Unknown zei…
Zeker interessant om te lezen!
Vier periodes lijkt niet door iedereen gewaardeerd te worden.
Marcel van Leeuwen
Anoniem zei…
Ik mis mijn vakantie!!
Anoniem zei…
Leuk bedacht, maar gebruik meer personen dan 2