Doorgaan naar hoofdcontent

De underdog van Imagine Dragons


Iedereen heeft wel eens gehoord van de poprockband Imagine Dragons. Misschien was het in 2012 toen de hit Radioactive wereldwijd bekend werd, of in 2017 toen het album Evolve uitkwam en er maar liefst vier nummers in de top vijftig kwamen. Zelfs na hun succesvolle derde album bleek de roem niet te eindigen en veroverden ze de wereld nog een keer met Natural, de eerste single van album nummer vier. Maar… wat gebeurde er tussen 2012 en 2017?

Op het eerste gezicht lijkt het antwoord simpel: de band nam die tijd om nieuwe nummers te schrijven. Het jaar dat Imagine Dragons terugkwam met een nieuw album was echter twee jaar eerder: Smoke + Mirrors, het tweede officiële album, werd begin 2015 gereleased. Hoewel dit album in de Verenigde Staten, Engeland en Canada op nummer één stond toen het uitkwam, staat Smoke + Mirrors vaak in de schaduw van de andere, veel bekendere albums. Zeker in Nederland lijkt dit de underdog te zijn van Imagine Dragons’ succes: I Bet My Life en Shots, de populairste nummers van dit album, worden nog lang niet zo vaak herkend als de eerder genoemde grootmachten.

Nu is dit zeker niet het einde van de wereld voor Imagine Dragons: de bandleden zaten in een all-time low toen ze dit album schreven, dus dat de aandacht meer wordt gevestigd op hun nieuwere albums – en natuurlijk hun eerste album – vinden zij waarschijnlijk niet zo erg. Dit betekent daarentegen niet dat het terecht is dat Smoke + Mirrors de minste aandacht krijgt.

Als ik ieder nummer van dit album ga beschrijven, wordt dit artikel veel te lang en veel te saai; muziek is iets wat je zelf moet ervaren en smaak verschilt zeer sterk per persoon. Als je ook maar één nummer van Imagine Dragons leuk vindt, raad ik je zeker aan om Smoke + Mirrors te luisteren, want dan zit er waarschijnlijk wel een nummer tussen dat bij je in de smaak valt. Als je nog nooit van ze hebt gehoord, is nu een goede tijd om te ontdekken of dit misschien jouw smaak is.

In mijn ogen is dit het beste album, het album waar de meeste emotie in zit, waarin Dan Reynolds zijn stembanden op de proef stelt, waarin ieder nummer anders klinkt. Het album waarmee Imagine Dragons liet zien dat ze meer waren dan een beginnende Indie band: het album dat vanaf 17 februari 2015 voor mij de sound zou worden van Imagine Dragons, maar de underdog bleek te zijn.

Een mix van hun minder bekende nummers:

Spotify (sommige nummers van Imagine Dragons zijn niet beschikbaar op Spotify)
Afbeeldingsresultaat voor imagine dragons

Reacties