Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom is het niet gewoon vakantie?! – tips tegen stress


Die tijd van het jaar is weer aangebroken: de eindsprint naar de finish. Je proeft het strand al, hoort de zee ruisen en voelt de zon al in je gezicht, maar helaas. Eerst nog eventjes binnen zitten leren, al gestrest natuurlijk, want hoe ga je dit overleven? Helaas, het is niet anders, maar het hoeft niet zo slecht te zijn! Hier zijn een paar dingen die je kunnen helpen tijdens de SE- of toetsweek.

1. Even doorbijten
De beste tip die ik voor je heb, is dat je door de zure appel heen moet bijten. Dit betekent niet ‘ik doe het zo wel,’ zeggen of eerst aan je hobby’s gaan. Vergeet voor een weekje dat je hobby’s hebt. Vergeet welk weer het buiten is en wat je vrienden aan het doen zijn, en probeer je voor een week alleen maar te richten op school. Je zult zien dat je minder gehaast door de stof heen gaat als je je erop instelt dat je de hele dag bezig bent met school. Het duurt zo misschien wel langer, maar een beter resultaat kan je zeker verwachten. Ook heb je hierdoor tijd voor tip #2.

2. Neem tijd voor jezelf
Tijd voor jezelf nemen is zeer belangrijk. Niet alleen maar in de toetsweek, maar ook in het alledaagse leven. Tijd voor jezelf nemen is niet hetzelfde als ‘doe wat je leuk vindt,’ hoewel dat er soms wel op neer kan komen. Tijd voor jezelf nemen betekent onder anderen dat je gezond eet, vroeg naar bed gaat, je kamer opruimt en zorgt voor je hygiëne. Dit klinkt heel erg zeurderig – voornamelijk omdat je het waarschijnlijk al zo vaak van je ouders hebt gehoord – maar het is pure logica: gezond eten geeft je meer energie, hetzelfde geldt voor vroeg naar bed gaan. Hoe meer opgeruimd je omgeving is, hoe overzichtelijker het wordt in jouw brein.

3. Doe rustig aan
Soms betekent tijd nemen voor jezelf wél iets doen wat je leuk vind. Als het allemaal niet meer lukt om je te concentreren, neem dan even pauze en ga iets voor jezelf doen. Het is aan te raden om iets fysieks te doen, omdat je al zoveel bezig bent in je hoofd tijdens het leren. Je hoeft nu niet meteen een marathon te rennen, een blokje om lopen is al genoeg. Het gaat erom dat je heel even buiten bent en ergens anders mee bezig bent. Dingen zoals yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen je erg helpen om heel even je gedachten los te laten. Headspace vind ik persoonlijk heel fijn (het is wat meer down-to-earth en gebruikt geen mantra's). Je kan een aantal proeflessen volgen zonder dat je ervoor hoeft te betalen, en je meditatiesessies kunnen ook maar vijf minuten duren.

4. Doe een powernap
Nee, ik weet het, je bent geen vijftig. Je bent jong, en zelfs al ben je moe, kan je nog steeds wel normaal functioneren. Ik ben er eerlijk gezegd ook wel sceptisch over – acht uur per nacht kwijt zijn lijkt meer dan genoeg – maar na het maken van twee toetsen, is een brein echt wel toe aan rust. Dit kan je natuurlijk ook bereiken door heel even lichamelijk bezig te zijn, of beter nog: een combinatie van beiden.

5. Luister naar muziek
Hiermee bedoel ik Low-fi (als je het op YouTube opzoekt, zijn er playlists van een uur) of iets anders wat kalmerend is – ik luister tegenwoordig veel naar Amarante. Hoe leuk andere muziek ook mag zijn (geloof me, vroeger kon ik slapen met dubstep op mijn hoofd), lukt het niet goed om te concentreren met muziek waar je actief naar wilt luisteren.

Als je nog andere tips of tricks hebt, wees niet bang om ze te delen!

Remy Belinfante

Afbeeldingsresultaat voor stress wikimedia

Afbeelding: Alex E. Proimos


Reacties