Doorgaan naar hoofdcontent

Ongelijke kansen door bijles?

Uit onderzoek is gebleken dat in Nederland één op de drie scholieren op de middelbare school bijles krijgt. Critici zijn bang dat hierdoor een tweedeling in het onderwijs ontstaat waar alleen kinderen van ouders die het kunnen betalen bijles krijgen en kinderen van gezinnen met minder geld niet. Zij zeggen dat de kinderen hierdoor ongelijke kansen hebben. Hoe zit het op het Goois Lyceum? 
Op het Goois Lyceum worden verschillende soorten bijles aangeboden. Er is huiswerkbegeleiding, waar kinderen leren effectiever huiswerk te maken. Dit vindt plaats bij Lyceo en het vindt net als examentraining plaats in een groepje. Met examentraining kun je met een nog betere voorbereiding de examens maken. Op school wordt bijles aangeboden door Lyceo, maar buiten school zijn er nog veel andere bedrijven die dit ook aanbieden. Naast dat bijles door bedrijven wordt aangeboden kan je ook als leerling je aanmelden voor bijles. Daar krijg je dan privéles
Als je bijles zoekt of wil geven kun je het beste naar de mediatheek gaan, daar hebben ze een lijst met allemaal leerlingen met hun contactgegevens die bijles geven. Je kunt ook naar je mentor, de afdelingsleider of de betreffende vakdocent gaan. Bij een bovenbouwleerling kost het ongeveer 10 euro en bij Lyceo iets meer. Naast Lyceo zijn er buiten school ook nog andere huiswerkinstituten. 







Vanwege privacyredenen is het moeilijk te zeggen hoeveel mensen bijles geven. Ook is het moeilijk te zeggen of er daadwerkelijk situaties voorkomen waar de leerlingen de bijles niet kunnen betalen, want het is alleen te meten hoeveel mensen bijles krijgen en je kunt niet meten hoeveel mensen het niet kunnen betalen en zich daarom niet aanmelden.

Reacties