Doorgaan naar hoofdcontent

De Tasmaanse duivel

De Tasmaanse duivel, ook wel buidelduivel genoemd, is een apart beestje. Wil je meer weten, lees dan dit artikel.


Uiterlijk

De Tasmaanse duivel is een klein buideldiertje dat 70 tot 110 cm lang kan worden, omdat hij een staart van 30 centimeter heeft. De Tasmaanse duivel heeft een best grote kop met sterke kaken. De vacht van de Tasmaanse duivel bestaat uit bont. De kleur van het bont is zwart met een witte streep om zijn keel dat doorgaat tot zijn middel.                                                                                

Leefgebied

De Tasmaanse duivel leeft, zoals in de naam al doet vermoeden, op het Australische eiland Tasmanië, maar hij is ook uitgezet op het vaste land van Australië. De holen van de Tasmaanse duivel zijn vooral in rotsachtige gebieden.


Eten

De Tasmaanse duivel eet vooral dieren die ongeveer even groot zijn als hijzelf, zoals: kleine kangoeroes, knaagdieren, hagedissen en nog andere kleine dieren.


Bedreiging

De Tasmaanse duivel wordt erg bedreigd. Ze zijn in de jaren negentig getroffen door een besmettelijk en dodelijk kankersoort. De kanker verspreidt zich via de neus naar de rest van het lichaam. Er zijn nog maar 25.000 wilde exemplaren na deze ziekte. Ook wordt de Tasmaanse duivel bedreigd door de Australische bosbranden. 


Baby’s

Tasmaanse duivels krijgen zo'n 20-30 jongen per keer, terwijl er in hun buidel maar plaats is voor vier dieren. Daarom gaat de rest dood. Van de vier overlevende jongen overleeft er maar één het eerste jaar.

 

wist je dat

  1. de mensen dachten dat de Tasmaanse duivel uitgestorven was? Gedurende 3000 jaar hebben ze dat gedacht, totdat hij opdook in Tasmanië


  1. de kaken van een Tasmaanse duivel erg sterk zijn, ze kunnen zelfs botten door bijten.


  1. de achterpoten van de Tasmaanse duivel erg zwak zijn.


  1. de Tasmaanse duivel eet van het karkas, maar er soms ook in slaapt.


Dit artikel is geschreven door Elizabeth Schmal van het Goois Lyceum.

Reacties