Doorgaan naar hoofdcontent

Maak jij je ook zorgen om het klimaat?

Het vervelende aan dit klimaatprobleem is dat we er zo weinig tegen lijken te kunnen doen. Ik ben Naut de Koning en ik zit op het Goois Lyceum in 6 vwo. Zelf ben ik ook ongerust over de toekomst van de planeet, maar dat stimuleert mij juist tot het nadenken over oplossingen. Daarom is hier een nieuw idee voor onze pogingen om klimaatverandering te verminderen; de CO2-sticker! Deze zou op de meest vervuilende producten in de supermarkt aangeven hoe groot de schade is aan het milieu van het betreffende product. Een groen idee voor de wereld én de Nederlander.

Milieuvriendelijke eetkeuzes
De voornaamste reden voor zo’n sticker is simpel; een beter klimaat begint aan tafel. Vooral de productie van vlees- en zuivelproducten gaat namelijk niet alleen hand in hand met broeikasgassen; ook zorgt het voor de vervuiling van de Nederlandse rivieren en de verwoesting van de prachtige regenwouden in Zuid-Amerika. Maar ook avocado’s en andere tropische vruchten of noten hebben een milieubelastend productieproces. Om klimaatverandering te verminderen, moet de Nederlandse burger eerst met dit probleem worden geconfronteerd. Voor sommigen is het verband tussen dieet en vervuiling niets nieuws, maar anderen zullen zich realiseren dat zij wel degelijk een verschil kunnen maken met een aanpassing van hun menu.

Groeiende bewustwording

En dat brengt ons tot het tweede punt, want deze sticker zou grote massa’s mensen bereiken. Hoewel de invloedssfeer van (sociale) media enorm is, hebben ze alsnog geen groter publiek dan de schappen van de supermarkten. Niet iedereen kijkt naar het 8 uur-journaal, leest de krant of swipet door NOS-stories, maar iedereen moet eten. Ook als je je niet bezighoudt of bezig wil houden met deze globale noodtoestand, zou het besef van dit probleem door deze sticker onvermijdelijk dichterbij komen. Dit zou op zijn beurt zorgen voor een breder draagvlak in de maatschappij voor aanvullende maatregelen tegen de opwarming van de aarde. Daarom ligt de meest hoopvolle kans voor de volledige bewustmaking van klimaatverandering in de supermarkten.

Verantwoordelijkheid voor de Nederlander
Sommigen zullen denken dat de CO2-sticker de vrijheid van de Nederlander ontneemt om te eten wat hij of zij wil, maar niets is minder waar. Dezelfde producten zouden op dezelfde plekken liggen in dezelfde supermarkten, maar met een verandering van uiterlijk. Dit etiket zou de Nederlandse burger een verantwoordelijkheidsgevoel opleggen waar we trots op kunnen zijn, namelijk een verantwoordelijkheidsgevoel voor de wereld om ons heen. Daarom is er een grotere kans dat we vanuit onszelf minder vervuilende producten kopen.

Kortom, de CO2-sticker zou een hoop voordelen bieden; munitie in onze strijd tegen klimaatverandering. Want ons dieet is niet alleen een belangrijke factor in onze ecologische voetafdruk, maar ook heeft dit label de potentie om een zo breed mogelijk publiek in Nederland te bereiken. Met dit label zouden de Nederlanders beetje bij beetje de wereld om ons heen verbeteren. Dán is ons land pas echt supergaaf.

Naut de Koning, Goois Lyceum, 6 vwo



Reacties