Doorgaan naar hoofdcontent

Wat speelt er op het Goois? Feyenoord in de finale!



Het is gebeurd: na 20 jaar zit Feyenoord weer in een finale van een Europees toernooi. Ditmaal in de eerste editie van de Conference League. Feyenoord speelde tegen Marseille 0-0 en dat was genoeg voor de plek in de finale, omdat ze de terugwedstrijd met 3-2 hadden gewonnen. De tegenstander voor Feyenoord is AS Roma en de wedstrijd is vandaag al (woensdag 25 mei), maar in hoeverre speelt de finale in het hoofd van de leerlingen op onze school en wat houdt de Conference League in? Ik, Hidde Braunstahl, leg het jullie graag uit.

Veel leerlingen en docenten weten dat de finale is gehaald. Ongeveer 90 procent van de leerlingen en docenten hebben over de wedstrijd gehoord. En van die 90 procent is maar liefst 84 procent ook echt van plan om de wedstrijd te gaan kijken. Dus dat het een rol in het hoofd van de leerlingen speelt, is dus wel zeker. Niet iedereen heeft vertrouwen in Feyenoord. In totaal denkt 46 procent van de mensen die gaan kijken ook echt dat Feyenoord gaat winnen en de rest denkt allemaal dat het AS Roma is die de overwinning pakt, maar wie er nou echt wint dat zien we natuurlijk pas vanavond!

Nu nog even over de Conference League. De competitie waar Feyenoord de finale heeft gehaald. Wat houdt dat eigenlijk in. Ik leg je het kort uit. In Europa heb je 55 landen die een betaalde voetbalcompetitie hebben. In zo’n competitie doen meestal tussen de 18 en de 22 clubs mee. In elke competitie mogen een paar clubs meedoen in Europese toernooien. Hoeveel teams er elk land mag meenemen ligt eraan hoe goed de competitie is. Als voorbeeld mag Nederland 5 clubs mee nemen in Europa. De winnaar van de Nederlandse competitie mag meedoen aan de Champions League. Dat is dus de moeilijkst competitie. Vervolgens mogen er nog 2 clubs naar de Europa league. Dat is dus de tweede lastigste league. En de overige twee mogen naar de Conference League. De derde league. Dit is nog maar de eerste keer dat de Conference League bestaat en dat maakt het extra bijzonder.

Ondanks dat het wel de derde league is maakt dat nog niet dat het een makkelijke competitie is. Dat kan je voornamelijk zien aan de tegenstander AS Roma. Een Italiaanse club die al veel Europese en Italiaanse bekers hebben gewonnen en die willen er natuurlijk nog wel een beker bij hebben. Dus voor Feyenoord wordt het zeker niet makkelijk, maar hoeveel het echt gaat worden dat zie je morgenavond.

Geschreven door Hidde Braunstahl van de Echo-redactie.

Reacties